salam

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Resepi 1 : Laksa Penang






Hari ni aku nak tulis pasal resepi LAKSA PENANG (resepi yg di ajar oleh mak aku)


Bahan-bahan yang diperlukan :
1.      Mee Laksa
2.      Bawang Merah
3.      Cili Kering / cili merah
4.      Asam Keping
5.      Bunga Kantan
6.      Daun Kesum
7.      Belacan
8.      Ikan (Kembung/sardin)
9.      Cili Padi


Cara-cara buat kuah laksa
  1. Ikan direbus terlebih dahulu sehingga separuh masak (air rebusan tersebut jangan dibuang)
  2. Asingkan isi dan tulang, isi ikan tersebut dikisar terlebih dahulu
  3. Panaskan air rebusan
  4. Kisar tulang ikan, tapis dan ambil airnya
  5. Masukkan asam keping ke dalam air rebusan tadi
  6. kemudian masukkan cili kering dan bawang besar yang telah di kisar bersama belacan (untuk rasa lebih pedas campurkan cili padi)
  7. Masukkan isi ikan yang dikisar kedalam air rebusan
  8. Tunggu sehingga mendidih , masukkan hirisan bunga kantan serta daun kesum ke dalam rebusan tadi.



3 comments:

whitecappuccino said...

feveret kita nih! yummy2!

Yana Yassin said...

bg resepi jerk,...buat x, nak rasa !!!

Miss F said...

whitecappucino : nty cuba la..sedap tau
yana: dila dh wat la..sedap tau...hehehe