Hari ni aku nak tulis pasal resepi LAKSA PENANG (resepi yg di ajar oleh mak aku)
Bahan-bahan yang diperlukan : 1. Mee Laksa 2. Bawang Merah 3. Cili Kering / cili merah 4. Asam Keping 5. Bunga Kantan 6. Daun Kesum 7. Belacan 8. Ikan (Kembung/sardin) 9. Cili Padi
Cara-cara buat kuah laksa - Ikan direbus terlebih dahulu sehingga separuh masak (air rebusan tersebut jangan dibuang)
- Asingkan isi dan tulang, isi ikan tersebut dikisar terlebih dahulu
- Panaskan air rebusan
- Kisar tulang ikan, tapis dan ambil airnya
- Masukkan asam keping ke dalam air rebusan tadi
- kemudian masukkan cili kering dan bawang besar yang telah di kisar bersama belacan (untuk rasa lebih pedas campurkan cili padi)
- Masukkan isi ikan yang dikisar kedalam air rebusan
- Tunggu sehingga mendidih , masukkan hirisan bunga kantan serta daun kesum ke dalam rebusan tadi.
|
3 comments:
feveret kita nih! yummy2!
bg resepi jerk,...buat x, nak rasa !!!
whitecappucino : nty cuba la..sedap tau
yana: dila dh wat la..sedap tau...hehehe
Post a Comment